Tekst i zdjęcie: bolek - Srebrny Szef Kuchni (1530)

Wołowina duszona w warzywach

Może być również cielęcina lub króliki

Składniki:

przecier pomidorowy, 5 dag

liść bobkowy, 1 szt.

cebula, 10 dag

pietruszka, 5 dag

seler, 10 dag

fasola szparagowa, 20 dag

marchew, 15 dag

kapusta, 50 dag

sól, 1 szczypta

mąka , 3 dag

słonina, 10 dag

wołowina , 1 kg

Sposób przygotowania:

Warzywa opłukać, oczyścić, pokrajać w dość duże kawałki (2 cm długości), aby się nie rozgotowały. Mięso opłukać, wyporcjować, krając na kawałki jednakowego kształtu i wielkości, oprószyć solą, papryką i mąką, i osmażyć na tłuszczu z obu stron na rumiano, przełożyć do rondla, podlać trochę wodą i dusić. Warzywa układać w rondlu odpowiedniej wielkości, przekładając je prawie zupełnie ugotowanym mięsem i przyprawami, zalać niedużą ilością wrzącego rosołu z mięsa lub wodą i razem ugotować powoli pod przykryciem do mięk­kości. Miękkie warzywa i mięso podprawić mąką pozostałą z opróżenia, rozmie­szaną z wodą i pomidorami, zagotować, przyprawić do smaku. Podawać z ziemniakami lub fasolą na sypko.