Tekst i zdjęcie: bolek - Srebrny Szef Kuchni (1530) Wołowina duszona w warzywachMoże być również cielęcina lub króliki |
przecier pomidorowy, 5 dag
liść bobkowy, 1 szt.
cebula, 10 dag
pietruszka, 5 dag
seler, 10 dag
fasola szparagowa, 20 dag
marchew, 15 dag
kapusta, 50 dag
sól, 1 szczypta
mąka , 3 dag
słonina, 10 dag
wołowina , 1 kg
Warzywa opłukać, oczyścić, pokrajać w dość duże kawałki (2 cm długości), aby się nie rozgotowały. Mięso opłukać, wyporcjować, krając na kawałki jednakowego kształtu i wielkości, oprószyć solą, papryką i mąką, i osmażyć na tłuszczu z obu stron na rumiano, przełożyć do rondla, podlać trochę wodą i dusić. Warzywa układać w rondlu odpowiedniej wielkości, przekładając je prawie zupełnie ugotowanym mięsem i przyprawami, zalać niedużą ilością wrzącego rosołu z mięsa lub wodą i razem ugotować powoli pod przykryciem do miękkości. Miękkie warzywa i mięso podprawić mąką pozostałą z opróżenia, rozmieszaną z wodą i pomidorami, zagotować, przyprawić do smaku. Podawać z ziemniakami lub fasolą na sypko.