Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
bolekSrebrny Szef Kuchni (1530)

Wołowina duszona w warzywach

Może być również cielęcina lub króliki

Składniki:
  • przecier pomidorowy, 5 dag
  • liść bobkowy, 1 szt.
  • cebula, 10 dag
  • pietruszka, 5 dag
  • seler, 10 dag
  • fasola szparagowa, 20 dag
  • marchew, 15 dag
  • kapusta, 50 dag
  • sól, 1 szczypta
  • mąka , 3 dag
  • słonina, 10 dag
  • wołowina , 1 kg
  •  
Sposób przygotowania

Warzywa opłukać, oczyścić, pokrajać w dość duże kawałki (2 cm długości), aby się nie rozgotowały. Mięso opłukać, wyporcjować, krając na kawałki jednakowego kształtu i wielkości, oprószyć solą, papryką i mąką, i osmażyć na tłuszczu z obu stron na rumiano, przełożyć do rondla, podlać trochę wodą i dusić. Warzywa układać w rondlu odpowiedniej wielkości, przekładając je prawie zupełnie ugotowanym mięsem i przyprawami, zalać niedużą ilością wrzącego rosołu z mięsa lub wodą i razem ugotować powoli pod przykryciem do mięk­kości. Miękkie warzywa i mięso podprawić mąką pozostałą z opróżenia, rozmie­szaną z wodą i pomidorami, zagotować, przyprawić do smaku. Podawać z ziemniakami lub fasolą na sypko. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650