Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
bolekSrebrny Szef Kuchni (1530)

Zrazy mielone w sosie pomidorowym

Podawać z ziemniakami, makaronem, kluskami kładzionymi, gotowanymi warzywami z masłem (kalafior, brukselka itp.).

Składniki:
  • cukier, 1 szczypta
  • przecier pomidorowy, 3 dag
  • mąka , 3 dag
  • bułka tarta , 5 dag
  • pieprz, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • jajka, 1 szt.
  • tłuszcz, 9 dag
  • cebula, 3 dag
  • czerstwa bułka, 4 dag
  • wieprzowina , 20 dag
  • wołowina , 40 dag
  •  
Sposób przygotowania

Masę mięsną przyrządzić tak jak na kotlety mielone. Stolnicę posypać bułką tartą, wyłożyć masę, ukształtować gruby wałek,pokrajać na 10 części, z każdej części wyrobić nożem w tartej bułce wałeczki 8 cm długości. Rozgrzać tłuszcz na patelni, obsmażyć zrazy, przełożyć do rondelka. Sporządzić sos: tłuszcz stopić, do tłuszczu dodać mąkę i scedzony tłuszcz ze smażenia, mąkę lekko zrumienić; sos rozprowadzić wodą, zagotować, dodać pomidory, przyprawić solą i cukrem. Do wrzącego sosu włożyć zrazy i zaraz wydać. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650