|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: bolekSrebrny Szef Kuchni (1530) Zrazy mielone w sosie pomidorowymPodawać z ziemniakami, makaronem, kluskami kładzionymi, gotowanymi warzywami z masłem (kalafior, brukselka itp.). Składniki:
Sposób przygotowaniaMasę mięsną przyrządzić tak jak na kotlety mielone. Stolnicę posypać bułką tartą, wyłożyć masę, ukształtować gruby wałek,pokrajać na 10 części, z każdej części wyrobić nożem w tartej bułce wałeczki 8 cm długości. Rozgrzać tłuszcz na patelni, obsmażyć zrazy, przełożyć do rondelka. Sporządzić sos: tłuszcz stopić, do tłuszczu dodać mąkę i scedzony tłuszcz ze smażenia, mąkę lekko zrumienić; sos rozprowadzić wodą, zagotować, dodać pomidory, przyprawić solą i cukrem. Do wrzącego sosu włożyć zrazy i zaraz wydać. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|