Tekst i zdjęcie: bolek - Srebrny Szef Kuchni (1530) Zrazy mielone w sosie pomidorowymPodawać z ziemniakami, makaronem, kluskami kładzionymi, gotowanymi warzywami z masłem (kalafior, brukselka itp.). |
cukier, 1 szczypta
przecier pomidorowy, 3 dag
mąka , 3 dag
bułka tarta , 5 dag
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
jajka, 1 szt.
tłuszcz, 9 dag
cebula, 3 dag
czerstwa bułka, 4 dag
wieprzowina , 20 dag
wołowina , 40 dag
Masę mięsną przyrządzić tak jak na kotlety mielone. Stolnicę posypać bułką tartą, wyłożyć masę, ukształtować gruby wałek,pokrajać na 10 części, z każdej części wyrobić nożem w tartej bułce wałeczki 8 cm długości. Rozgrzać tłuszcz na patelni, obsmażyć zrazy, przełożyć do rondelka. Sporządzić sos: tłuszcz stopić, do tłuszczu dodać mąkę i scedzony tłuszcz ze smażenia, mąkę lekko zrumienić; sos rozprowadzić wodą, zagotować, dodać pomidory, przyprawić solą i cukrem. Do wrzącego sosu włożyć zrazy i zaraz wydać.