Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
bolekSrebrny Szef Kuchni (1530)

Zrazy bite duszone z grzybami

Z grzybami suszonymi lub świeżymi

  • Sposób przygotowania: duszone
Składniki:
  • wołowina , 1 kg
  • sól, 1 szczypta
  • mąka , 3 dag
  • suszony grzyb, 3 kg
  • tłuszcz, 6 dag
  • cebula, 5 dag
  • śmietana, 15 dag
  • pieprz, 1 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Świeże grzyby oczyścić, umyć starannie, pokrajać i obrumienić z tłuszczem na patelni mieszając; grzyby suszone umyć w ciepłej wodzie. Mięso opłukać, pokrajać na płaskie zrazy, zbić, posolić. Resztę tłuszczu rozgrzać na patelni, zrazy obsmażyć z obydwu stron na rumiano, włożyć do rondelka dopasowanego wielkością do ilości zrazów, przekładając je grzybami i prósząc solą i pieprzem. Na pozostałym tłuszczu lekko podsmażyć cebulę, dodać do mięsa. Na patelni rozgotować sos podlewając go 2—3 łyżkami wody. Sos wlać do mięsa i zrazy powoli udusić dolewając po trochu wody w miarę odparowywania. Gdy mięso i grzyby są miękkie, sos podprawić śmietaną i resztą mąki. Podawać z kaszą gryczaną, jęczmienną, kluskami kładzionymi, ziemnia­kami i gotowanymi warzywami z masłem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650