Tekst i zdjęcie: bolek - Srebrny Szef Kuchni (1530) Zrazy bite duszone z grzybamiZ grzybami suszonymi lub świeżymi |
Sposób przygotowania: duszone
wołowina , 1 kg
sól, 1 szczypta
mąka , 3 dag
suszony grzyb, 3 kg
tłuszcz, 6 dag
cebula, 5 dag
śmietana, 15 dag
pieprz, 1 szczypta
Świeże grzyby oczyścić, umyć starannie, pokrajać i obrumienić z tłuszczem na patelni mieszając; grzyby suszone umyć w ciepłej wodzie. Mięso opłukać, pokrajać na płaskie zrazy, zbić, posolić. Resztę tłuszczu rozgrzać na patelni, zrazy obsmażyć z obydwu stron na rumiano, włożyć do rondelka dopasowanego wielkością do ilości zrazów, przekładając je grzybami i prósząc solą i pieprzem. Na pozostałym tłuszczu lekko podsmażyć cebulę, dodać do mięsa. Na patelni rozgotować sos podlewając go 2—3 łyżkami wody. Sos wlać do mięsa i zrazy powoli udusić dolewając po trochu wody w miarę odparowywania. Gdy mięso i grzyby są miękkie, sos podprawić śmietaną i resztą mąki. Podawać z kaszą gryczaną, jęczmienną, kluskami kładzionymi, ziemniakami i gotowanymi warzywami z masłem.