Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Cielęcina zapiekana pod beszamelem cielęcina.jpg
Cielęcina zapiekana pod beszamelem
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
TrinNnitySzef Kuchni (1150)

Cielęcina zapiekana pod beszamelem

Rewelka

Składniki:
  • cielęcina , 1.25 kg
  • sól, 1 szczypta
  • smalec, 4 dag
  • cebula, 4 dag
  • ząbek czosnku, 1 szt.
  • masło, 6 dag
  • mąka , 4 dag
  • mleko, 4 łyżk.
  • śmietana, 4 łyżk.
  • żółtka, 1 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Pieczeń cielęcą udusić tak jak w przepisie na str. 95, ostudzić ją, wybraćz sosu, pokrajać na cienkie płaty w poprzek włókien nie mieszając ich kolej­ności, odłożyć. Sos z pieczeni przetrzeć. Z masła i mąki sporządzić białą zasmażkę, rozprowadzić ją mlekiem, śmie­taną i sosem z pieczeni uważając, aby sosu nadto nie rozrzedzić, zagotować go, przyprawić solą, wymieszać z żółtkami. Ułożyć mięso w całość na półmisku ogniotrwałym, obłożyć powierzchnię mięsa sosem, wyrównać, skropić masłem (posypać startym serem) wstawić na 75 minut do bardzo gorącego piekarnika do zapieczenia. Podawać natychmiast po wyjęciu z pieca z ziemniakami i surówką, najlepiej liściastą lub pomidorową. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650