Tekst i zdjęcie: TrinNnity - Szef Kuchni (1150) Cielęcina zapiekana pod beszamelemRewelka |
cielęcina , 1.25 kg
sól, 1 szczypta
smalec, 4 dag
cebula, 4 dag
ząbek czosnku, 1 szt.
masło, 6 dag
mąka , 4 dag
mleko, 4 łyżk.
śmietana, 4 łyżk.
żółtka, 1 szt.
Pieczeń cielęcą udusić tak jak w przepisie na str. 95, ostudzić ją, wybraćz sosu, pokrajać na cienkie płaty w poprzek włókien nie mieszając ich kolejności, odłożyć. Sos z pieczeni przetrzeć. Z masła i mąki sporządzić białą zasmażkę, rozprowadzić ją mlekiem, śmietaną i sosem z pieczeni uważając, aby sosu nadto nie rozrzedzić, zagotować go, przyprawić solą, wymieszać z żółtkami. Ułożyć mięso w całość na półmisku ogniotrwałym, obłożyć powierzchnię mięsa sosem, wyrównać, skropić masłem (posypać startym serem) wstawić na 75 minut do bardzo gorącego piekarnika do zapieczenia. Podawać natychmiast po wyjęciu z pieca z ziemniakami i surówką, najlepiej liściastą lub pomidorową.