Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
TrinNnitySzef Kuchni (1150)

Nerki cielęce smażone

Podawać z frytkami, gotowanymi warzywami z masłem i surówką liściastą, pomidorową.

Składniki:
  • pieprz, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • smalec, 3 dag
  • nerka, 75 dag
  •  
Sposób przygotowania

Wybierać nerki niezbyt otłuszczone lub ściąć zbyt grubą warstwę tłuszczu, nerkę przekrajać, nie rozcinając jej do końca, opłukać starannie w kilku wódach, odcisnąć, ułożyć nerkę na stolnicy przecięciem na płask, przycisnąć ręką, aby się nie odkształcała, oprószyć pieprzem.Rozgrzać tłuszcz, na tłuszcz włożyć nerkę na płask i szybko obrumieniać z obydwu stron, przetrzymując nieco dłużej na ogniu stronę obrośniętą tłuszczem; mięso nerki ma pozostać wewnątrz nieco niedosmażone. Przed wydaniem oprószyć ze wszystkich stron solą. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650