Tekst i zdjęcie: TrinNnity - Szef Kuchni (1150) Nerki cielęce smażonePodawać z frytkami, gotowanymi warzywami z masłem i surówką liściastą, pomidorową. |
pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
smalec, 3 dag
nerka, 75 dag
Wybierać nerki niezbyt otłuszczone lub ściąć zbyt grubą warstwę tłuszczu, nerkę przekrajać, nie rozcinając jej do końca, opłukać starannie w kilku wódach, odcisnąć, ułożyć nerkę na stolnicy przecięciem na płask, przycisnąć ręką, aby się nie odkształcała, oprószyć pieprzem.Rozgrzać tłuszcz, na tłuszcz włożyć nerkę na płask i szybko obrumieniać z obydwu stron, przetrzymując nieco dłużej na ogniu stronę obrośniętą tłuszczem; mięso nerki ma pozostać wewnątrz nieco niedosmażone. Przed wydaniem oprószyć ze wszystkich stron solą.