|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: mbc1Młodszy Kucharz (270) Jabłka z żurawiną pod kruszonką z płatkami LubellaPyszna propozycja na aromatyczną przekąskę. Składniki:
Sposób przygotowaniaJabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i mieszamy z sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Dodajemy suszoną żurawinę, cukier, mąkę, cynamon i mieszamy dokładnie.W osobnej miseczce mieszamy mąkę i cukier przeznaczony na kruszonkę, dodajemy pokrojone w kawałeczki zimne masło i rozcieramy palcami, aż całość zacznie przypominać mokry piasek. Dodajemy płatki i mieszamy delikatnie, aby nie połamać płatków.W naczyniach żaroodpornych umieszczamy przygotowane jabłka z żurawiną – do połowy wysokości naczynia – dopełniamy kruszonką do pełna. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy około 25 minut. Podajemy na ciepło. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|