Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się






Zapisz jako PDF

Jabłka z żurawiną pod kruszonką z płatkami Lubella 4640.jpg
Jabłka z żurawiną pod kruszonką z płatkami Lubella
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
mbc1Młodszy Kucharz (270)

Jabłka z żurawiną pod kruszonką z płatkami Lubella

Pyszna propozycja na aromatyczną przekąskę.

Składniki:
  • płatki kukurydziane, 1 szkl.
  • cukier, 3 łyżk.
  • masło, 70 g
  • jabłko, 4 szt.
  • sok z cytryny, 1 łyżecz.
  • suszona żurawina, 2 łyżk.
  • orzechy włoskie, 1 łyżk.
  • cukier brązowy, 1 łyżk.
  • mąka pszenna, 1 łyżk.
  • cynamon, 0.5 łyżecz.
  •  
Sposób przygotowania

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i mieszamy z sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Dodajemy suszoną żurawinę, cukier, mąkę, cynamon i mieszamy dokładnie.W osobnej miseczce mieszamy mąkę i cukier przeznaczony na kruszonkę, dodajemy pokrojone w kawałeczki zimne masło i rozcieramy palcami, aż całość zacznie przypominać mokry piasek. Dodajemy płatki i mieszamy delikatnie, aby nie połamać płatków.W naczyniach żaroodpornych umieszczamy przygotowane jabłka z żurawiną – do połowy wysokości naczynia – dopełniamy kruszonką do pełna. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy około 25 minut. Podajemy na ciepło. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 4765
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650