Tekst i zdjęcie: mbc1 - Młodszy Kucharz (270) Jabłka z żurawiną pod kruszonką z płatkami LubellaPyszna propozycja na aromatyczną przekąskę. |
płatki kukurydziane, 1 szkl.
cukier, 3 łyżk.
masło, 70 g
jabłko, 4 szt.
sok z cytryny, 1 łyżecz.
suszona żurawina, 2 łyżk.
orzechy włoskie, 1 łyżk.
cukier brązowy, 1 łyżk.
mąka pszenna, 1 łyżk.
cynamon, 0.5 łyżecz.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i mieszamy z sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Dodajemy suszoną żurawinę, cukier, mąkę, cynamon i mieszamy dokładnie.W osobnej miseczce mieszamy mąkę i cukier przeznaczony na kruszonkę, dodajemy pokrojone w kawałeczki zimne masło i rozcieramy palcami, aż całość zacznie przypominać mokry piasek. Dodajemy płatki i mieszamy delikatnie, aby nie połamać płatków.W naczyniach żaroodpornych umieszczamy przygotowane jabłka z żurawiną – do połowy wysokości naczynia – dopełniamy kruszonką do pełna. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy około 25 minut. Podajemy na ciepło.