Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się






Zapisz jako PDF

Chleb na zakwasie chlebek.jpg
Chleb na zakwasie
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
PortalkucharskiZłoty Szef Kuchni (4620)

Chleb na zakwasie

Pyszny chlebek pszenno-żytni na zakwasie

  • Czas przygotowania: ponad godzinę
  • Stopień trudności: Średnie
  • Pora dnia: Śniadanie
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: więcej
Składniki:
  • zakwas, 0.5 szkl.
  • ciepła woda , 1.5 l
  • sól, 3 łyżecz.
  • siemię lniane, 0.7 szkl.
  • płatki owsiane, 1 szkl.
  • dynia, 0.3 szkl.
  • nasiona słonecznika, 0.3 szkl.
  • otręby , 1 szkl.
  • mąka żytnia, 0.5 kg
  • mąka pszenna, 1 kg
  •  
Sposób przygotowania

Na godzinę przed rozpoczęciem przygotowań wyjąć zakwas z lodówki i otworzyć słoik.Suche składniki wymieszać łyżką drewnianą, dodać sól, wodę i zakwas.Wszystko wymieszać na jedno litą masę.Dwie formy keksowe średniej wielkości natłuścić.Ze zrobionego ciasta odłożyć do słoika 5 łyżek na zakwas .Napełnić formy do 2/3 wysokości (masło i bułka tarta na dno), powierzchnię wyrównać łyżką namoczoną w wodzie.Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 9 godzin.Piec w nagrzanym piekarniku (180-200C) przez pół godziny Co pół godziny pomalować pędzelkiem ciasto oliwą.Z foremek wyjąć gorący chlebek! (aby nie zwilgotniał)Zakwas przechowywać w lodówce.Piec chleb co 5-6 dni.Po wymieszaniu i odłożeniu zakwasu do ciasta można dodać rodzynki, śliwkę suszoną (pokrojoną), orzechy, jabłka lub na ostro paprykę, cebulę.Smacznego! 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 4620
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650