Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855)

Chleb na zakwasie

Pyszny chlebek pszenno-żytni na zakwasie

Czas przygotowania: ponad godzinę

Stopień trudności: Średnie

Pora dnia: Śniadanie

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

Składniki:

zakwas, 0.5 szkl.

ciepła woda , 1.5 l

sól, 3 łyżecz.

siemię lniane, 0.7 szkl.

płatki owsiane, 1 szkl.

dynia, 0.3 szkl.

nasiona słonecznika, 0.3 szkl.

otręby , 1 szkl.

mąka żytnia, 0.5 kg

mąka pszenna, 1 kg

Sposób przygotowania:

Na godzinę przed rozpoczęciem przygotowań wyjąć zakwas z lodówki i otworzyć słoik.Suche składniki wymieszać łyżką drewnianą, dodać sól, wodę i zakwas.Wszystko wymieszać na jedno litą masę.Dwie formy keksowe średniej wielkości natłuścić.Ze zrobionego ciasta odłożyć do słoika 5 łyżek na zakwas .Napełnić formy do 2/3 wysokości (masło i bułka tarta na dno), powierzchnię wyrównać łyżką namoczoną w wodzie.Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 9 godzin.Piec w nagrzanym piekarniku (180-200C) przez pół godziny Co pół godziny pomalować pędzelkiem ciasto oliwą.Z foremek wyjąć gorący chlebek! (aby nie zwilgotniał)Zakwas przechowywać w lodówce.Piec chleb co 5-6 dni.Po wymieszaniu i odłożeniu zakwasu do ciasta można dodać rodzynki, śliwkę suszoną (pokrojoną), orzechy, jabłka lub na ostro paprykę, cebulę.Smacznego!