Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Tradycyjny wielkanocny mazurek tradycyjny wiekanocny mazurek.jpg
Tradycyjny wielkanocny mazurek
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
natalina4Srebrny Szef Kuchni (2450)

Tradycyjny wielkanocny mazurek

Stawiam na tradycję .Mazurek smakuje po kilku dniach od upieczenia .

  • Czas przygotowania: ponad godzinę
  • Stopień trudności: Średnie
  • Pora dnia: Obiad
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: więcej
  • na Wielkanoc
Składniki:
  • mąka pszenna, 2 szkl.
  • masło, 1.5 szt.
  • żółtka, 4 szt.
  • cukier, 1 szkl.
  • sól, 1 szczypta
  • migdał, 1 szkl.
  • lukier, 1 szt.
  • konfitura, 1 szt.
  • wiśnie kandyzowane, 10 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Mąkę przesiać , dodać zimne masło , posiekać , dodać surowe żółtko , żółtka ugotowane przetrzeć przez sito i szybki zagnieść na jednolitą masę . Z ciasta uformować kulę , zawinąć w folię spożywczą i chłodzić 1 godzinę w lodówce . Następnie rozwałkować na 3 okrągłe placki o grubości 1 cm . Piec każdy 30 minut w temperaturze 180 stopni C . Wystudzić . Ciasto przełożyć konfiturami , docisnąć . Wierzch mazurka pokryć białym lukrem . Gdy wystygnie udekorować kolorowymi wiśniami .  


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 5255
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650