Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450) Tradycyjny wielkanocny mazurekStawiam na tradycję .Mazurek smakuje po kilku dniach od upieczenia . |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
na Wielkanoc
mąka pszenna, 2 szkl.
masło, 1.5 szt.
żółtka, 4 szt.
cukier, 1 szkl.
sól, 1 szczypta
migdał, 1 szkl.
lukier, 1 szt.
konfitura, 1 szt.
wiśnie kandyzowane, 10 szt.
Mąkę przesiać , dodać zimne masło , posiekać , dodać surowe żółtko , żółtka ugotowane przetrzeć przez sito i szybki zagnieść na jednolitą masę . Z ciasta uformować kulę , zawinąć w folię spożywczą i chłodzić 1 godzinę w lodówce . Następnie rozwałkować na 3 okrągłe placki o grubości 1 cm . Piec każdy 30 minut w temperaturze 180 stopni C . Wystudzić . Ciasto przełożyć konfiturami , docisnąć . Wierzch mazurka pokryć białym lukrem . Gdy wystygnie udekorować kolorowymi wiśniami .