|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: czygrysekSzef Kuchni (1280) Świeżo złowione ryby w zalewie octowejŚwieżo złowione ryby w zalewie octowej Składniki:
Sposób przygotowaniaWodę, ocet (zwykły 10%), ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, małą cebulę (pokrojona w plastry), cukier, vegetę i maggi razem zagotować.Świeże ryby (najlepiej małe np. ukleje) wypatroszyć, opłukać, osolić i pozostawić na 30-60 minut w chłodnym miejscu. Bułkę tartą wymieszać z mąką pszenną w płaskim naczyniu. Jajko rozbić trzepaczką w głębokim talerzu.Ryby opanierować w jajku i przygotowanej mieszance. W głębokim oleju piec z obu stron na intensywny złoty kolor. Usmażone gorące ryby poukładać w słoikach.Wrzącą zalewą zalać ryby w słoikach i natychmiast zakręcić wieczka. Nie zalewać ryb schłodzoną zalewą, ponieważ płyn w słoiku może zmętnieć.Odstawić na co najmniej 2-3 dni. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|