Tekst i zdjęcie: czygrysek - Szef Kuchni (1280)

Świeżo złowione ryby w zalewie octowej

Świeżo złowione ryby w zalewie octowej

Składniki:

woda, 1.1 l

ocet spirytusowy , 0.3 l

ziele angielskie ziarnka, 6 szt.

pieprz, 3 szt.

liść bobkowy, 1 szt.

cebula, 1 szt.

cukier, 1 łyżk.

wegeta, 1 łyżecz.

maggi, 1 łyżecz.

ryby, 1 kg

bułka tarta , 10 dag

mąka pszenna, 10 dag

jajka, 1 szt.

olej słonecznikowy, 1 szt.

sól, 5 szczypta

Sposób przygotowania:

Wodę, ocet (zwykły 10%), ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, małą cebulę (pokrojona w plastry), cukier, vegetę i maggi razem zagotować.Świeże ryby (najlepiej małe np. ukleje) wypatroszyć, opłukać, osolić i pozostawić na 30-60 minut w chłodnym miejscu. Bułkę tartą wymieszać z mąką pszenną w płaskim naczyniu. Jajko rozbić trzepaczką w głębokim talerzu.Ryby opanierować w jajku i przygotowanej mieszance. W głębokim oleju piec z obu stron na intensywny złoty kolor. Usmażone gorące ryby poukładać w słoikach.Wrzącą zalewą zalać ryby w słoikach i natychmiast zakręcić wieczka. Nie zalewać ryb schłodzoną zalewą, ponieważ płyn w słoiku może zmętnieć.Odstawić na co najmniej 2-3 dni.