Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
czygrysekSzef Kuchni (1280)

Kokosanki

Kokosanki

Składniki:
  • wiórki kokosowe, 250 g
  • masło, 60 g
  • cukier, 150 g
  • mąka ziemniaczana, 1 łyżk.
  • białka, 2 szt.
  • sól, 1 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Masło rozpuszczamy w garnuszku. Dodać 100g cukru i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy 50 gram cukru, a po chwili mąkę. pianę dodajemy do wiórek i delikatnie łączymy. Formujemy ciasteczka wielkości orzecha włoskiego, zwilżając co jakiś czas dłonie w wodzie, aby powstały ładne kuleczki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. na 15 minut. Ciasteczka są gotowe, gdy mają złoty kolor. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650