Tekst i zdjęcie: czygrysek - Szef Kuchni (1280)

Kokosanki

Kokosanki

Składniki:

wiórki kokosowe, 250 g

masło, 60 g

cukier, 150 g

mąka ziemniaczana, 1 łyżk.

białka, 2 szt.

sól, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Masło rozpuszczamy w garnuszku. Dodać 100g cukru i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy 50 gram cukru, a po chwili mąkę. pianę dodajemy do wiórek i delikatnie łączymy. Formujemy ciasteczka wielkości orzecha włoskiego, zwilżając co jakiś czas dłonie w wodzie, aby powstały ładne kuleczki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. na 15 minut. Ciasteczka są gotowe, gdy mają złoty kolor.