Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
natalina4Srebrny Szef Kuchni (2450)

Świderki z makiem lub dżemem

Niewielka porcja słodyczy specjalnie dla tych łasuchów którzy liczą kalorie .

  • Czas przygotowania: do 1 godziny
  • Stopień trudności: Średnie
  • Pora dnia: Przekąska
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: cztery
  • idealne dla dzieci
Składniki:
  • mąka , 3 szkl.
  • cukier, 1 szkl.
  • margaryna, 15 dag
  • drożdże, 5 dag
  • jajka, 2 szt.
  • olej, 1 łyżk.
  • mleko, 1 szkl.
  • mak, 1 szt.
  • marmolada, 15 dag
  • cukier puder, 100 g
  •  
Sposób przygotowania

1 . Na stolnicę przesiej mąkę , dodaj cukier , miękkie masło , rozkruszone drożdże , całe jajko oraz jedno żółtko . Do składników dodaj także olej i ciepłe mleko . Dokładnie wyrób wszystko dłońmi na gładkie ciasto . Włóż je do miski , przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce , aby ciasto podwoiło swoją objętość .2 . Po tym czasie podziel ciasto na 4 części . Każdy kawałek rozwałkuj na prostokąt takiej samej wielkości . Pierwszy kawałek ciasta posmaruj białkiem które zostało i wyłóż na nie masę makową . Przykryj je drugim kawałkiem ciasta również posmarowanym białkiem , tak aby część posmarowana dotykała masy makowej . Lekko dociśnij brzegi ciasta i pokrój na paski około 3 cm . Następnie skręcić je wokół własnej osi tworząc spiralę . Kolejny kawałek ciasta posmaruj marmoladą i przykryj ostatnim prostokątem . Dociśnij brzegi , pokrój na paski i skręć wokół własnej osi .3 . Blachę do pieczenia wyłóż papierem i ułóż na niej spiralki zachowując odstępy . Blachę z ciasteczkami odstaw na około 30 minut , a następnie piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C , aż się zrumienią . Gdy świderki ostygną , posyp je cukrem pudrem . 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650