Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się






Zapisz jako PDF

Kluski siwo białe kluski siwo białe.jpg
Kluski siwo białe
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
natalina4Srebrny Szef Kuchni (2450)

Kluski siwo białe

Te kluski zaskakują smakiem i wyglądem .

  • Czas przygotowania: do 1 godziny
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Obiad
  • Sposób przygotowania: gotowane
  • Liczba porcji: cztery
Składniki:
  • surowe tarte ziemniaki, 1.5 szkl.
  • jajka, 1 szt.
  • mąka ziemniaczana, 2.5 szkl.
  • sól, 1 łyżecz.
  • ugotowane ziemniaki, 6 szkl.
  •  
Sposób przygotowania

1 . Ciasto na białe kluski : 3 szklanki ugotowanych ziemniaków mieszamy ze szklanką mąki i jajkiem . Wyrabiamy .2 . Ciasto na siwe kluski : 3 szklanki 3 szklanki ugotowanych ziemniaków mieszamy z surowymi . Nie odciskamy . Stopniowo wsypujemy resztę mąki ziemniaczanej . Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego . Odkładamy .3 . Z ciasta na białe kluski formujemy placki , na środku robimy wgłębienie .Wkładamy siwe kluski i zlepiamy brzegi , formując okrągłe i gładkie kluski .4 . Kluski gotujemy w osolonym wrzątku około 7 minut od wypłynięcia na powierzchnię . Podajemy z surówką z kiszonej kapusty , pieczonym mięsem i sosem pieczeniowym . 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 4465
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650