Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450)

Kluski siwo białe

Te kluski zaskakują smakiem i wyglądem .

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: gotowane

Liczba porcji: cztery

Składniki:

surowe tarte ziemniaki, 1.5 szkl.

jajka, 1 szt.

mąka ziemniaczana, 2.5 szkl.

sól, 1 łyżecz.

ugotowane ziemniaki, 6 szkl.

Sposób przygotowania:

1 . Ciasto na białe kluski : 3 szklanki ugotowanych ziemniaków mieszamy ze szklanką mąki i jajkiem . Wyrabiamy .2 . Ciasto na siwe kluski : 3 szklanki 3 szklanki ugotowanych ziemniaków mieszamy z surowymi . Nie odciskamy . Stopniowo wsypujemy resztę mąki ziemniaczanej . Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego . Odkładamy .3 . Z ciasta na białe kluski formujemy placki , na środku robimy wgłębienie .Wkładamy siwe kluski i zlepiamy brzegi , formując okrągłe i gładkie kluski .4 . Kluski gotujemy w osolonym wrzątku około 7 minut od wypłynięcia na powierzchnię . Podajemy z surówką z kiszonej kapusty , pieczonym mięsem i sosem pieczeniowym .