Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Udka w sosie piwnym IMG_1564.JPG
Udka w sosie piwnym
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
sveillaKuchcik (100)

Udka w sosie piwnym

Danie w sam raz na niedzielny obiad :)

  • Pora dnia: Obiad
Składniki:
  • udka drobiowe, 5 szt.
  • cebula, 2 szt.
  • marchew, 1 szt.
  • por, 0 szt.
  • piwo jasne, 1 szt.
  • Śmietana 18% , 2 łyżk.
  • mąka pszenna, 2 łyżk.
  • cukier, 1 łyżk.
  • goździk, 6 szt.
  • liście laurowe, 1 szt.
  • tymianek, 1 łyżk.
  • ziele angielskie, 4 szt.
  • sól spożywcza, 1 szczypta
  • mielony pieprz, 1 szczypta
  • olej, 2 łyżk.
  •  
Sposób przygotowania

Udka obsypujemy solą i pieprzem, podsmażamy na złoty kolor i układamy na dnie szerokiego rondla lub naczynia żaroodpornego.Przygotowujemy sos warzywny: na patelni o wysokich brzegach rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w talarki cebulę. Gdy zrobi się szklista, dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę oraz pora. Całość dusimy przez chwilkę po czym dosypujemy cukier i mąkę. Mieszamy. Warzywa zalewamy piwem, dodajemy przyprawy [ziele angielskie, liść laurowy, goździki i tymianek] i znów mieszamy. Na końcu delikatnie rozprowadzamy śmietanę.do kurczaka lub ziarenkami smaku.Sosem zalewamy udka, starając się by jak najwięcej warzyw pozostało na wierzchu. Pieczemy przez godzinę i 15 minut w temperaturze ok. 170 stopni, od czasu do czasu podlewając sosem, by warzywa zbytnio się nie przypiekły. Podajemy z ziemniakami i sezonową surówką.P.S. Jeśli nam się nie śpieszy, udka możemy wcześniej obgotować w wodzie z dodatkiem przyprawydo kurczaka lub ziarenkami smaku. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 5255
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650