Tekst i zdjęcie: sveilla - Kuchcik (100)

Udka w sosie piwnym

Danie w sam raz na niedzielny obiad :)

Pora dnia: Obiad

Składniki:

udka drobiowe, 5 szt.

cebula, 2 szt.

marchew, 1 szt.

por, 0 szt.

piwo jasne, 1 szt.

Śmietana 18% , 2 łyżk.

mąka pszenna, 2 łyżk.

cukier, 1 łyżk.

goździk, 6 szt.

liście laurowe, 1 szt.

tymianek, 1 łyżk.

ziele angielskie, 4 szt.

sól spożywcza, 1 szczypta

mielony pieprz, 1 szczypta

olej, 2 łyżk.

Sposób przygotowania:

Udka obsypujemy solą i pieprzem, podsmażamy na złoty kolor i układamy na dnie szerokiego rondla lub naczynia żaroodpornego.Przygotowujemy sos warzywny: na patelni o wysokich brzegach rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w talarki cebulę. Gdy zrobi się szklista, dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę oraz pora. Całość dusimy przez chwilkę po czym dosypujemy cukier i mąkę. Mieszamy. Warzywa zalewamy piwem, dodajemy przyprawy [ziele angielskie, liść laurowy, goździki i tymianek] i znów mieszamy. Na końcu delikatnie rozprowadzamy śmietanę.do kurczaka lub ziarenkami smaku.Sosem zalewamy udka, starając się by jak najwięcej warzyw pozostało na wierzchu. Pieczemy przez godzinę i 15 minut w temperaturze ok. 170 stopni, od czasu do czasu podlewając sosem, by warzywa zbytnio się nie przypiekły. Podajemy z ziemniakami i sezonową surówką.P.S. Jeśli nam się nie śpieszy, udka możemy wcześniej obgotować w wodzie z dodatkiem przyprawydo kurczaka lub ziarenkami smaku.