Tekst i zdjęcie: sveilla - Kuchcik (100) Udka w sosie piwnymDanie w sam raz na niedzielny obiad :) |
Pora dnia: Obiad
udka drobiowe, 5 szt.
cebula, 2 szt.
marchew, 1 szt.
por, 0 szt.
piwo jasne, 1 szt.
Śmietana 18% , 2 łyżk.
mąka pszenna, 2 łyżk.
cukier, 1 łyżk.
goździk, 6 szt.
liście laurowe, 1 szt.
tymianek, 1 łyżk.
ziele angielskie, 4 szt.
sól spożywcza, 1 szczypta
mielony pieprz, 1 szczypta
olej, 2 łyżk.
Udka obsypujemy solą i pieprzem, podsmażamy na złoty kolor i układamy na dnie szerokiego rondla lub naczynia żaroodpornego.Przygotowujemy sos warzywny: na patelni o wysokich brzegach rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w talarki cebulę. Gdy zrobi się szklista, dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę oraz pora. Całość dusimy przez chwilkę po czym dosypujemy cukier i mąkę. Mieszamy. Warzywa zalewamy piwem, dodajemy przyprawy [ziele angielskie, liść laurowy, goździki i tymianek] i znów mieszamy. Na końcu delikatnie rozprowadzamy śmietanę.do kurczaka lub ziarenkami smaku.Sosem zalewamy udka, starając się by jak najwięcej warzyw pozostało na wierzchu. Pieczemy przez godzinę i 15 minut w temperaturze ok. 170 stopni, od czasu do czasu podlewając sosem, by warzywa zbytnio się nie przypiekły. Podajemy z ziemniakami i sezonową surówką.P.S. Jeśli nam się nie śpieszy, udka możemy wcześniej obgotować w wodzie z dodatkiem przyprawydo kurczaka lub ziarenkami smaku.