|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: sveillaKuchcik (100) Udka w sosie piwnymDanie w sam raz na niedzielny obiad :)
Składniki:
Sposób przygotowaniaUdka obsypujemy solą i pieprzem, podsmażamy na złoty kolor i układamy na dnie szerokiego rondla lub naczynia żaroodpornego.Przygotowujemy sos warzywny: na patelni o wysokich brzegach rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w talarki cebulę. Gdy zrobi się szklista, dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę oraz pora. Całość dusimy przez chwilkę po czym dosypujemy cukier i mąkę. Mieszamy. Warzywa zalewamy piwem, dodajemy przyprawy [ziele angielskie, liść laurowy, goździki i tymianek] i znów mieszamy. Na końcu delikatnie rozprowadzamy śmietanę.do kurczaka lub ziarenkami smaku.Sosem zalewamy udka, starając się by jak najwięcej warzyw pozostało na wierzchu. Pieczemy przez godzinę i 15 minut w temperaturze ok. 170 stopni, od czasu do czasu podlewając sosem, by warzywa zbytnio się nie przypiekły. Podajemy z ziemniakami i sezonową surówką.P.S. Jeśli nam się nie śpieszy, udka możemy wcześniej obgotować w wodzie z dodatkiem przyprawydo kurczaka lub ziarenkami smaku. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|