Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

pierogi z ziemniakami P1060294.JPG
pierogi z ziemniakami
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 5
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
edyta99755Kucharz (490)

Pierogi z ziemniakami

fantastyczny farsz może zmienic smak tradycyjnego pieroga

  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Obiad
  • Sposób przygotowania: gotowane
  • idealne dla dzieci
Składniki:
  • mąka pszenna, 550 g
  • sól, 1 łyżecz.
  • ciepła woda , 1 szkl.
  • ugotowane ziemniaki, 1 kg
  • cebula, 5 szt.
  • oliwa, 1 łyżk.
  •  
Sposób przygotowania

Mąkę z solą przesiewamy do miski. Dodajemy stopniowo wodę i zagniatamy. Gotową kulę ciasta pozostawiamy w misce przykrytej ściereczką na ok. 20 minut, aby odpoczęło, po czym odkrawamy porcje ciasta, cienko wałkujemy. Wykrawamy szklanką kółka, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Odkładamy na deseczkę posypaną mąką. Gotujemy we wrzącej , osolonej wodzie. Podajemy polane cebulką podsmażoną na smalcu.Ugotowane odcedzić, odparować i utłuc bardzo dokładnie tłuczkiem do ziemniaków, lub przepuścić przez praskę. Cebulę drobno posiekać i smażyć do lekkiego zezłocenia na patelni z rozgrzaną oliwą. Jeszcze gorące przelać do garnka z utłuczonymi ziemniakami. Dołożyć sporo świeżo zmielonego pieprzu (naprawdę sporo) i w razie potrzeby sól do smaku. Wszystko porządnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Ja z jeszcze ciepłego farszu robię kulki wielkości orzecha włoskiego. Sprawniej mi się później lepi pierogi.Ugotowane ziemniaki odcedzić, odparować i utłuc bardzo dokładnie tłuczkiem do ziemniaków, lub przepuścić przez praskę. Cebulę drobno posiekać i smażyć do lekkiego zezłocenia na patelni z rozgrzaną oliwą. Jeszcze gorące przelać do garnka z utłuczonymi ziemniakami. Dołożyć sporo świeżo zmielonego pieprzu (naprawdę sporo) i w razie potrzeby sól do smaku. Wszystko porządnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Ja z jeszcze ciepłego farszu robię kulki wielkości orzecha włoskiego. Sprawniej mi się później lepi pierogi. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650