|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: edyta99755Kucharz (490) Pierogi z ziemniakamifantastyczny farsz może zmienic smak tradycyjnego pieroga
Składniki:
Sposób przygotowaniaMąkę z solą przesiewamy do miski. Dodajemy stopniowo wodę i zagniatamy. Gotową kulę ciasta pozostawiamy w misce przykrytej ściereczką na ok. 20 minut, aby odpoczęło, po czym odkrawamy porcje ciasta, cienko wałkujemy. Wykrawamy szklanką kółka, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Odkładamy na deseczkę posypaną mąką. Gotujemy we wrzącej , osolonej wodzie. Podajemy polane cebulką podsmażoną na smalcu.Ugotowane odcedzić, odparować i utłuc bardzo dokładnie tłuczkiem do ziemniaków, lub przepuścić przez praskę. Cebulę drobno posiekać i smażyć do lekkiego zezłocenia na patelni z rozgrzaną oliwą. Jeszcze gorące przelać do garnka z utłuczonymi ziemniakami. Dołożyć sporo świeżo zmielonego pieprzu (naprawdę sporo) i w razie potrzeby sól do smaku. Wszystko porządnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Ja z jeszcze ciepłego farszu robię kulki wielkości orzecha włoskiego. Sprawniej mi się później lepi pierogi.Ugotowane ziemniaki odcedzić, odparować i utłuc bardzo dokładnie tłuczkiem do ziemniaków, lub przepuścić przez praskę. Cebulę drobno posiekać i smażyć do lekkiego zezłocenia na patelni z rozgrzaną oliwą. Jeszcze gorące przelać do garnka z utłuczonymi ziemniakami. Dołożyć sporo świeżo zmielonego pieprzu (naprawdę sporo) i w razie potrzeby sól do smaku. Wszystko porządnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Ja z jeszcze ciepłego farszu robię kulki wielkości orzecha włoskiego. Sprawniej mi się później lepi pierogi. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|