Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Spaghetti alla carbonara spaghetti_carbonara-00.jpg
Spaghetti alla carbonara
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
bukekeKuchcik (45)

Spaghetti alla carbonara

Oryginalny włoski makaron z wędzonym boczkiem, jajkami, parmezanem, natką pietruszki i czarnym pieprzem.

  • Liczba porcji: dwie
Składniki:
  • jajka, 2 szt.
  • boczek wędzony, 90 g
  • spaghetti, spaghettini, spaghettoni, 160 g
  • ząbek czosnku, 1 szt.
  • natka pietruszki, 1 łyżk.
  • oliwa z oliwek, 1 łyżk.
  • parmezan, 30 g
  •  
Sposób przygotowania

Jajka sparzyć wrzątkiem, wbić do głębokiego talerza i roztrzepać widelcem. Boczek pokroić w poprzek na 0,5 cm paseczki. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić i włożyć z powrotem do garnka, przykryć. Posiekać czosnek oraz natkę pietruszki. Na patelnię wlać oliwę z oliwek, dodać boczek i smażyć na małym ogniu przez 1 - 2 minuty, mieszając co chwilę. Boczek ma się lekko podtopić i tylko delikatnie zrumienić. Dodać czosnek oraz natkę pietruszki i smażyć na małym ogniu przez 15 sekund.Trzymając patelnię na małym ogniu, dodać makaron i wymieszać. Odstawić z ognia i wymieszać z połową parmezanu oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gdy dno patelni nieco ostygnie, ale makaron będzie ciągle gorący, polać go roztrzepanymi jajkami i mieszać aż cały pokryje się masą jajeczną. Jajka nie mogą całkowicie ściąć się od gorącej patelni, mają utworzyć delikatny, kremowy sos, i tylko trochę zgęstnieć od gorącego makaronu.Od razu podawać, doprawiając solą oraz posypując parmezanem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650