Tekst i zdjęcie: bukeke - Kuchcik (45)

Spaghetti alla carbonara

Oryginalny włoski makaron z wędzonym boczkiem, jajkami, parmezanem, natką pietruszki i czarnym pieprzem.

Liczba porcji: dwie

Składniki:

jajka, 2 szt.

boczek wędzony, 90 g

spaghetti, spaghettini, spaghettoni, 160 g

ząbek czosnku, 1 szt.

natka pietruszki, 1 łyżk.

oliwa z oliwek, 1 łyżk.

parmezan, 30 g

Sposób przygotowania:

Jajka sparzyć wrzątkiem, wbić do głębokiego talerza i roztrzepać widelcem. Boczek pokroić w poprzek na 0,5 cm paseczki. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić i włożyć z powrotem do garnka, przykryć. Posiekać czosnek oraz natkę pietruszki. Na patelnię wlać oliwę z oliwek, dodać boczek i smażyć na małym ogniu przez 1 - 2 minuty, mieszając co chwilę. Boczek ma się lekko podtopić i tylko delikatnie zrumienić. Dodać czosnek oraz natkę pietruszki i smażyć na małym ogniu przez 15 sekund.Trzymając patelnię na małym ogniu, dodać makaron i wymieszać. Odstawić z ognia i wymieszać z połową parmezanu oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gdy dno patelni nieco ostygnie, ale makaron będzie ciągle gorący, polać go roztrzepanymi jajkami i mieszać aż cały pokryje się masą jajeczną. Jajka nie mogą całkowicie ściąć się od gorącej patelni, mają utworzyć delikatny, kremowy sos, i tylko trochę zgęstnieć od gorącego makaronu.Od razu podawać, doprawiając solą oraz posypując parmezanem.