Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
NatalakKuchcik (70)

Zapiekany pudding ryżowy

Pudding ryżowy:)

  • Czas przygotowania: ponad godzinę
  • Stopień trudności: Średnie
  • Pora dnia: Przekąska
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: więcej
Składniki:
  • mleko 2,0 % , 5.2 szkl.
  • ryż , 100 g
  • cukier, 100 g
  • jajka, 2 szt.
  • aromat do ciast, 1 łyżecz.
  • cynamon mielony, 4 łyżecz.
  • sól, 1 łyżecz.
  •  
Sposób przygotowania

1. W dużym rondlu, na średnim ogniu, wymieszać 2 litry mleka z cukrem i ryżem. Gotować ok. 1 godzinę pod przykryciem na wolnym ogniu, często mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut. 2. W małej miseczce wymieszać jaja, 1/4 szklanki mleka, sól i wanilię. Wmieszać do mieszanki z ryżem i postawić rondel z powrotem na małym ogniu i gotować, stale mieszając, przez 2 minuty. Wlać do naczynia żaroodpornego o wymiarach 23x33 cm i przykryć folią spożywczą, podwijając rogi, aby umożliwić ucieczkę pary. 3. Kiedy pudding ostygnie do temperatury pokojowej, usunąć folię i posypać powierzchnię puddingu cynamonem. Szczelnie przykryć (świeżą folią) i chłodzić w lodówce przez 8 godzin lub przez noc, a następnie podawać 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650