Tekst i zdjęcie: Natalak - Kuchcik (70)

Zapiekany pudding ryżowy

Pudding ryżowy:)

Czas przygotowania: ponad godzinę

Stopień trudności: Średnie

Pora dnia: Przekąska

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

Składniki:

mleko 2,0 % , 5.2 szkl.

ryż , 100 g

cukier, 100 g

jajka, 2 szt.

aromat do ciast, 1 łyżecz.

cynamon mielony, 4 łyżecz.

sól, 1 łyżecz.

Sposób przygotowania:

1. W dużym rondlu, na średnim ogniu, wymieszać 2 litry mleka z cukrem i ryżem. Gotować ok. 1 godzinę pod przykryciem na wolnym ogniu, często mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut. 2. W małej miseczce wymieszać jaja, 1/4 szklanki mleka, sól i wanilię. Wmieszać do mieszanki z ryżem i postawić rondel z powrotem na małym ogniu i gotować, stale mieszając, przez 2 minuty. Wlać do naczynia żaroodpornego o wymiarach 23x33 cm i przykryć folią spożywczą, podwijając rogi, aby umożliwić ucieczkę pary. 3. Kiedy pudding ostygnie do temperatury pokojowej, usunąć folię i posypać powierzchnię puddingu cynamonem. Szczelnie przykryć (świeżą folią) i chłodzić w lodówce przez 8 godzin lub przez noc, a następnie podawać