|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: PortalkucharskiPlatynowy Szef Kuchni (6855) Kruche ciasto z jabłkamiPyszne ciasto z niewielką ilością cukru
Składniki:
Sposób przygotowaniaPrzesiewamy mąkę i mieszamy z cukrem pudrem. Masło siekamy z mąką, dodajemy żółtko i śmietanę. Wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię wkładamy do lodówki na 30 minut. Jabłka ścieramy na tarce, odsączamy sok, dodajemy cynamon i imbir. Blaszkę wykładamy 2 warstwami papieru do pieczenia. Dzielimy ciasto na 2 części. Pierwszą rozwałkowujemy, kładziemy na spód formy, nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut do temperatury 210-220 stopni. Na upieczony spód wykładamy jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta (wcześniej rozwałkowaną) - nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|