Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Kruche ciasto z jabłkami DSC06096.JPG
Kruche ciasto z jabłkami
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
PortalkucharskiPlatynowy Szef Kuchni (6855)

Kruche ciasto z jabłkami

Pyszne ciasto z niewielką ilością cukru

  • Czas przygotowania: do 1 godziny
  • Stopień trudności: Średnie
  • Pora dnia: Obiad
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: więcej
  • idealne dla dzieci
Składniki:
  • mąka pszenna, 3 szkl.
  • cukier puder, 0.25 szkl.
  • masło, 250 g
  • jabłko, 1 kg
  • imbir mielony, 2 łyżecz.
  • cynamon, 2 łyżk.
  • żółtka, 1 szt.
  • Śmietana 18% , 2 łyżk.
  •  
Sposób przygotowania

Przesiewamy mąkę i mieszamy z cukrem pudrem. Masło siekamy z mąką, dodajemy żółtko i śmietanę. Wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię wkładamy do lodówki na 30 minut. Jabłka ścieramy na tarce, odsączamy sok, dodajemy cynamon i imbir. Blaszkę wykładamy 2 warstwami papieru do pieczenia. Dzielimy ciasto na 2 części. Pierwszą rozwałkowujemy, kładziemy na spód formy, nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut do temperatury 210-220 stopni. Na upieczony spód wykładamy jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta (wcześniej rozwałkowaną) - nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650