Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855)

Kruche ciasto z jabłkami

Pyszne ciasto z niewielką ilością cukru

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Średnie

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

idealne dla dzieci

Składniki:

mąka pszenna, 3 szkl.

cukier puder, 0.25 szkl.

masło, 250 g

jabłko, 1 kg

imbir mielony, 2 łyżecz.

cynamon, 2 łyżk.

żółtka, 1 szt.

Śmietana 18% , 2 łyżk.

Sposób przygotowania:

Przesiewamy mąkę i mieszamy z cukrem pudrem. Masło siekamy z mąką, dodajemy żółtko i śmietanę. Wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię wkładamy do lodówki na 30 minut. Jabłka ścieramy na tarce, odsączamy sok, dodajemy cynamon i imbir. Blaszkę wykładamy 2 warstwami papieru do pieczenia. Dzielimy ciasto na 2 części. Pierwszą rozwałkowujemy, kładziemy na spód formy, nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut do temperatury 210-220 stopni. Na upieczony spód wykładamy jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta (wcześniej rozwałkowaną) - nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.