![]() |
Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855) Kruche ciasto z jabłkamiPyszne ciasto z niewielką ilością cukru |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
mąka pszenna, 3 szkl.
cukier puder, 0.25 szkl.
masło, 250 g
jabłko, 1 kg
imbir mielony, 2 łyżecz.
cynamon, 2 łyżk.
żółtka, 1 szt.
Śmietana 18% , 2 łyżk.
Przesiewamy mąkę i mieszamy z cukrem pudrem. Masło siekamy z mąką, dodajemy żółtko i śmietanę. Wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię wkładamy do lodówki na 30 minut. Jabłka ścieramy na tarce, odsączamy sok, dodajemy cynamon i imbir. Blaszkę wykładamy 2 warstwami papieru do pieczenia. Dzielimy ciasto na 2 części. Pierwszą rozwałkowujemy, kładziemy na spód formy, nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut do temperatury 210-220 stopni. Na upieczony spód wykładamy jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta (wcześniej rozwałkowaną) - nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.