Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Tarta z gruszkami 4.jpg
Tarta z gruszkami
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
sandomiKucharz (489)

Tarta z gruszkami

Super

Składniki:
  • mąka , 1.5 szkl.
  • żółtka, 2 szt.
  • masło, 12 dag
  • smalec, 1 łyżecz.
  • cukier puder, 10 dag
  • migdał, 10 dag
  • białka, 1 szt.
  • gruszki w puszce, 10 szt.
  • galaretka pomarańczowa, 0 szkl.
  •  
Sposób przygotowania

Składniki:Ciasto kruche:1 i 1/2 szklanki mąki2 żółtka12 dag masłałyżeczka smalcu2 łyżki cukru pudru.Nadzienie: 10 dag migdałów10 dag cukru pudrubiałko8?10 połówek gruszek z syropugalaretka pomarańczowaSposób przyrządzania:Mąkę przesiać na stolnicę, dodać mocno schłodzone masło i siekać nożem, aż powstaną drobne grudki. Dodać smalec, żółtka, cukier puder, szybko zagnieść ciasto. Owinąć je folią i schłodzić w lodówce. Następnie wylepić nim formę do tart, wsunąć do gorącego (200°C) piekarnika i piec ok. 20 min. Przygotować nadzienie. Migdały na 3?4 min zanurzyć we wrzątku, potem osączyć, obrać, wysuszyć i zemleć na pył. Galaretkę zalać półtorej szklanki wrzątku, mieszać, aż się rozpuści, odstawić, by wystygła. Białka utrzeć z cukrem i migdałami. Powstałą pulchną masę rozsmarować na wystudzonym cieście. Na tej warstwie dekoracyjnie ułożyć pokrojone wzdłuż na cząstki gruszki. Zalać je tężejącą galaretką. Wstawić tartę do lodówki, by nadzienie dobrze zastygło. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650