Tekst i zdjęcie: sandomi - Kucharz (489) Tarta z gruszkamiSuper |
mąka , 1.5 szkl.
żółtka, 2 szt.
masło, 12 dag
smalec, 1 łyżecz.
cukier puder, 10 dag
migdał, 10 dag
białka, 1 szt.
gruszki w puszce, 10 szt.
galaretka pomarańczowa, 0 szkl.
Składniki:Ciasto kruche:1 i 1/2 szklanki mąki2 żółtka12 dag masłałyżeczka smalcu2 łyżki cukru pudru.Nadzienie: 10 dag migdałów10 dag cukru pudrubiałko8?10 połówek gruszek z syropugalaretka pomarańczowaSposób przyrządzania:Mąkę przesiać na stolnicę, dodać mocno schłodzone masło i siekać nożem, aż powstaną drobne grudki. Dodać smalec, żółtka, cukier puder, szybko zagnieść ciasto. Owinąć je folią i schłodzić w lodówce. Następnie wylepić nim formę do tart, wsunąć do gorącego (200°C) piekarnika i piec ok. 20 min. Przygotować nadzienie. Migdały na 3?4 min zanurzyć we wrzątku, potem osączyć, obrać, wysuszyć i zemleć na pył. Galaretkę zalać półtorej szklanki wrzątku, mieszać, aż się rozpuści, odstawić, by wystygła. Białka utrzeć z cukrem i migdałami. Powstałą pulchną masę rozsmarować na wystudzonym cieście. Na tej warstwie dekoracyjnie ułożyć pokrojone wzdłuż na cząstki gruszki. Zalać je tężejącą galaretką. Wstawić tartę do lodówki, by nadzienie dobrze zastygło.