Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Diablotki z11287990Q[1].jpg
Diablotki
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
sandomiKucharz (489)

Diablotki

Ciasto francuskie

Składniki:
  • ciasto francuskie, 1 szt.
  • jajka, 1 szt.
  • ser żółty, 0 szt.
  • papryka ostra, 0 szczypta
  • sezam czarny, 0 szt.
  • kminek, 0 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Przygotuj:Mrożone ciasto francuskie w arkuszachjajko do posmarowania ciastaświeżo starty twardy ostry żółty serostra paprykaziarna sezamukminekgruba sólSposób przyrządzania:Lekko rozmrożone ciasto pokroić na paski o wymiarach 3 x 12 cm. Część pasków posmarować jajem, oprószyć startym serem i papryką (można tak to zrobić, by papryka utworzyła cienkie skośne czerwone nitki na serze). Delikatnie skręcić każdy pasek ciasta w połowie wysokości i ułożyć diablotki (w odstępach!) na wyścielonej papierem do pieczenia dużej balsze. Część pozostałych suchych pasków ciasta posypać grubą solą, część kminkiem, a resztę ziarnami sezamu. Leciutko ?przejechać? po wszystkich wałkiem do ciasta, by posypki przykleiły się do ciasta. Następnie paski ciasta lekko skręcać, zwijać lub wyprostowane układać obok serowych diablotek albo na osobnej tak samo przygotowanej blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i upiec na jasnozłoty kolor. Podawać jako przegryzkę lub dodatek do bulionów, czystych zup i piwa. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650