Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
NativipSzef Kuchni (1082)

Sos Beszamel

Baza sosu beszamel - do warzyw, zapiekanek, ryżu...

  • Czas przygotowania: do 15 min
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Obiad
  • Sposób przygotowania: gotowane
  • Liczba porcji: więcej
Składniki:
  • mleko, 1.7 szkl.
  • mąka , 2 łyżk.
  • masło, 2 łyżk.
  •  
Sposób przygotowania

Masło rozpuścić dodać mąkę i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji, ale nie przysmażamy. Dodajemy 0,7 szklanki mleka i intensywnie mieszamy, gdy sos lekko zgęstnieje dodajemy resztę mleka. Doprawiamy wg. uznania bazylia, oregano... Można dodać jeno żółtko rozbełtane w odrobinie sosu i starty żółty ser - wówczas mamy idealny sos do zapiekanek. Innym sposobem jest dodanie chrzanu lub czosnku tworząc sos do parówek, mięsa...itp. Smacznego! 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650