Tekst i zdjęcie: Nativip - Szef Kuchni (1082) Sos BeszamelBaza sosu beszamel - do warzyw, zapiekanek, ryżu... |
Czas przygotowania: do 15 min
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: więcej
mleko, 1.7 szkl.
mąka , 2 łyżk.
masło, 2 łyżk.
Masło rozpuścić dodać mąkę i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji, ale nie przysmażamy. Dodajemy 0,7 szklanki mleka i intensywnie mieszamy, gdy sos lekko zgęstnieje dodajemy resztę mleka. Doprawiamy wg. uznania bazylia, oregano... Można dodać jeno żółtko rozbełtane w odrobinie sosu i starty żółty ser - wówczas mamy idealny sos do zapiekanek. Innym sposobem jest dodanie chrzanu lub czosnku tworząc sos do parówek, mięsa...itp. Smacznego!