Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
VardesKuchcik (132)

Ciasto orzechowo-czekoladowe

W sam raz na Święta!:)

  • Czas przygotowania: ponad godzinę
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: więcej
Składniki:
  • herbatnik, 30 szt.
  • wódka , 100 ml
  • polewa do ciasta, 1 szt.
  • orzechy włoskie, 25 dag
  • cukier, 3 szkl.
  • bułka tarta , 2 łyżk.
  • proszek do pieczenia, 1 łyżecz.
  • jajka, 9 szt.
  • śmietana 36%, 2 szkl.
  • kakao, 1 łyżk.
  • cukier puder, 2 łyżk.
  • żelatyna, 2 łyżk.
  • woda, 1 szkl.
  •  
Sposób przygotowania

Ciasto:Żółtka utrzeć z cukrem, dodać zmielone orzechy, bułkę tartą, proszek do pieczenia i ubite białka. Piec 45-50 minut w temp. 180 st. C.Masa:Śmietanę zagotować z cukrem-pudrem i kakao, włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia ubić i dodać gęstnącą żelatynę zagotowaną w 1/2 szkl. wody, wyłożyć na ciasto.Na masie ułożyć herbatniki, nasączyć wódką, polać polewą czekoladową. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650