Tekst i zdjęcie: Vardes - Kuchcik (132)

Ciasto orzechowo-czekoladowe

W sam raz na Święta!:)

Czas przygotowania: ponad godzinę

Stopień trudności: Łatwe

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

Składniki:

herbatnik, 30 szt.

wódka , 100 ml

polewa do ciasta, 1 szt.

orzechy włoskie, 25 dag

cukier, 3 szkl.

bułka tarta , 2 łyżk.

proszek do pieczenia, 1 łyżecz.

jajka, 9 szt.

śmietana 36%, 2 szkl.

kakao, 1 łyżk.

cukier puder, 2 łyżk.

żelatyna, 2 łyżk.

woda, 1 szkl.

Sposób przygotowania:

Ciasto:Żółtka utrzeć z cukrem, dodać zmielone orzechy, bułkę tartą, proszek do pieczenia i ubite białka. Piec 45-50 minut w temp. 180 st. C.Masa:Śmietanę zagotować z cukrem-pudrem i kakao, włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia ubić i dodać gęstnącą żelatynę zagotowaną w 1/2 szkl. wody, wyłożyć na ciasto.Na masie ułożyć herbatniki, nasączyć wódką, polać polewą czekoladową.