![]() |
Tekst i zdjęcie: Vardes - Kuchcik (132) Ciasto orzechowo-czekoladoweW sam raz na Święta!:) |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Łatwe
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
herbatnik, 30 szt.
wódka , 100 ml
polewa do ciasta, 1 szt.
orzechy włoskie, 25 dag
cukier, 3 szkl.
bułka tarta , 2 łyżk.
proszek do pieczenia, 1 łyżecz.
jajka, 9 szt.
śmietana 36%, 2 szkl.
kakao, 1 łyżk.
cukier puder, 2 łyżk.
żelatyna, 2 łyżk.
woda, 1 szkl.
Ciasto:Żółtka utrzeć z cukrem, dodać zmielone orzechy, bułkę tartą, proszek do pieczenia i ubite białka. Piec 45-50 minut w temp. 180 st. C.Masa:Śmietanę zagotować z cukrem-pudrem i kakao, włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia ubić i dodać gęstnącą żelatynę zagotowaną w 1/2 szkl. wody, wyłożyć na ciasto.Na masie ułożyć herbatniki, nasączyć wódką, polać polewą czekoladową.