Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Flaki z klopsikami 1488625.jpg
Flaki z klopsikami
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
laurajestMłodszy Kucharz (318)

Flaki z klopsikami

Świat dzieli się na tych, co lubią flaki i tych, co ich nie wezmą do ust.Ja należę do tych pierwszych, choć miłość do nich w moim przypadku jest kompl

  • Czas przygotowania: ponad godzinę
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Obiad
  • Sposób przygotowania: gotowane
  • Liczba porcji: więcej
  • idealne dla dzieci
  • dla alergików
  • na grilla
  • dieta
  • na Wielkanoc
Składniki:
  • flaczki wołowe, 1 kg
  • bulion, 2 l
  • suszony majeranek, 1 łyżk.
  • mielony pieprz, 1 łyżecz.
  • imbir mielony, 1 łyżecz.
  • gałka muszkatołowa mielona, 1 łyżecz.
  • ziele angielskie, 8 szt.
  • liść bobkowy, 4 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Kupuję flaczki „wyprane” i pokrojone przez producenta.Flaki obgotowuję trzykrotnie przelewając gorącą wodą (ok. 60 min)Miękkie i odsączone zalewam rosołem. Dodaję liście i ziele.Przyprawiam gałką, imbirem, solą i pieprzem.Gotuję jeszcze wszystko razem 15 min. Doprawiam majerankiem.W tym czasie przygotowuje klopsiki. Nie są konieczne, ale bardzo wzbogacają cała potrawę.Mielę cielęcinę z cebulką i czosnkiem, dodaję jajko i kaszkę mannę.Przyprawiam solą i pieprzem. Dokładnie mieszam.Formuję malutkie klopsiki i wrzucam do gorącego rosołu. Tylko tyle ile będzie zjedzone. Pozostawione we flakach rozmoczą się i rozsypią zaśmiecając rosół.Gotuję ok.5 - 7 min od czasu jak wypłyną na wierzch.Podaję ze świeżym pieczywem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650