Tekst i zdjęcie: laurajest - Młodszy Kucharz (318)

Flaki z klopsikami

Świat dzieli się na tych, co lubią flaki i tych, co ich nie wezmą do ust.Ja należę do tych pierwszych, choć miłość do nich w moim przypadku jest kompl

Czas przygotowania: ponad godzinę

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Obiad

Sposób przygotowania: gotowane

Liczba porcji: więcej

idealne dla dzieci

dla alergików

na grilla

dieta

na Wielkanoc

Składniki:

flaczki wołowe, 1 kg

bulion, 2 l

suszony majeranek, 1 łyżk.

mielony pieprz, 1 łyżecz.

imbir mielony, 1 łyżecz.

gałka muszkatołowa mielona, 1 łyżecz.

ziele angielskie, 8 szt.

liść bobkowy, 4 szt.

Sposób przygotowania:

Kupuję flaczki „wyprane” i pokrojone przez producenta.Flaki obgotowuję trzykrotnie przelewając gorącą wodą (ok. 60 min)Miękkie i odsączone zalewam rosołem. Dodaję liście i ziele.Przyprawiam gałką, imbirem, solą i pieprzem.Gotuję jeszcze wszystko razem 15 min. Doprawiam majerankiem.W tym czasie przygotowuje klopsiki. Nie są konieczne, ale bardzo wzbogacają cała potrawę.Mielę cielęcinę z cebulką i czosnkiem, dodaję jajko i kaszkę mannę.Przyprawiam solą i pieprzem. Dokładnie mieszam.Formuję malutkie klopsiki i wrzucam do gorącego rosołu. Tylko tyle ile będzie zjedzone. Pozostawione we flakach rozmoczą się i rozsypią zaśmiecając rosół.Gotuję ok.5 - 7 min od czasu jak wypłyną na wierzch.Podaję ze świeżym pieczywem.