Tekst i zdjęcie: laurajest - Młodszy Kucharz (318) Flaki z klopsikamiŚwiat dzieli się na tych, co lubią flaki i tych, co ich nie wezmą do ust.Ja należę do tych pierwszych, choć miłość do nich w moim przypadku jest kompl |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
dla alergików
na grilla
dieta
na Wielkanoc
flaczki wołowe, 1 kg
bulion, 2 l
suszony majeranek, 1 łyżk.
mielony pieprz, 1 łyżecz.
imbir mielony, 1 łyżecz.
gałka muszkatołowa mielona, 1 łyżecz.
ziele angielskie, 8 szt.
liść bobkowy, 4 szt.
Kupuję flaczki „wyprane” i pokrojone przez producenta.Flaki obgotowuję trzykrotnie przelewając gorącą wodą (ok. 60 min)Miękkie i odsączone zalewam rosołem. Dodaję liście i ziele.Przyprawiam gałką, imbirem, solą i pieprzem.Gotuję jeszcze wszystko razem 15 min. Doprawiam majerankiem.W tym czasie przygotowuje klopsiki. Nie są konieczne, ale bardzo wzbogacają cała potrawę.Mielę cielęcinę z cebulką i czosnkiem, dodaję jajko i kaszkę mannę.Przyprawiam solą i pieprzem. Dokładnie mieszam.Formuję malutkie klopsiki i wrzucam do gorącego rosołu. Tylko tyle ile będzie zjedzone. Pozostawione we flakach rozmoczą się i rozsypią zaśmiecając rosół.Gotuję ok.5 - 7 min od czasu jak wypłyną na wierzch.Podaję ze świeżym pieczywem.