|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: laurajestMłodszy Kucharz (318) Flaki z klopsikamiŚwiat dzieli się na tych, co lubią flaki i tych, co ich nie wezmą do ust.Ja należę do tych pierwszych, choć miłość do nich w moim przypadku jest kompl
Składniki:
Sposób przygotowaniaKupuję flaczki „wyprane” i pokrojone przez producenta.Flaki obgotowuję trzykrotnie przelewając gorącą wodą (ok. 60 min)Miękkie i odsączone zalewam rosołem. Dodaję liście i ziele.Przyprawiam gałką, imbirem, solą i pieprzem.Gotuję jeszcze wszystko razem 15 min. Doprawiam majerankiem.W tym czasie przygotowuje klopsiki. Nie są konieczne, ale bardzo wzbogacają cała potrawę.Mielę cielęcinę z cebulką i czosnkiem, dodaję jajko i kaszkę mannę.Przyprawiam solą i pieprzem. Dokładnie mieszam.Formuję malutkie klopsiki i wrzucam do gorącego rosołu. Tylko tyle ile będzie zjedzone. Pozostawione we flakach rozmoczą się i rozsypią zaśmiecając rosół.Gotuję ok.5 - 7 min od czasu jak wypłyną na wierzch.Podaję ze świeżym pieczywem. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|