Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Kiełbasa amatorska Kiełbasa amatorska.jpg
Kiełbasa amatorska
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
TrinNnitySzef Kuchni (1150)

Kiełbasa amatorska

Kiełbasa dla każdego

Składniki:
  • jelito cienkie, 2 szt.
  • pieprz, 1 łyżecz.
  • cukier, 1 łyżecz.
  • saletra, 1 łyżecz.
  • sól spożywcza, 150 g
  • słonina, 1 kg
  • królik , 4 kg
  •  
Sposób przygotowania

Mięso oczyścić z błon i żył, pokrajać w drobną kostkę (ok. 4 mm), przyprawy zemleć, saletrę zmieszać z solą. Słoninę pokrajać w kostkę (6 mm). Wszystko razem dobrze wymieszać i wyrabiać, dodając stopniowo wodę w takiej ilości, aby została wchłonięta przez masę mięsną. Wyrobionym na jednorodną masę nadzieniem napełniać osłonki i wędzić ok. 1 godz. w gorącym dymie. Po uwędzeniu włożyć do gorącej wody na 20—40 min. Kiełbasę wyjąć, obsuszyć i przenieść do spiżarni. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650