Tekst i zdjęcie: TrinNnity - Szef Kuchni (1150) Kiełbasa amatorskaKiełbasa dla każdego |
jelito cienkie, 2 szt.
pieprz, 1 łyżecz.
cukier, 1 łyżecz.
saletra, 1 łyżecz.
sól spożywcza, 150 g
słonina, 1 kg
królik , 4 kg
Mięso oczyścić z błon i żył, pokrajać w drobną kostkę (ok. 4 mm), przyprawy zemleć, saletrę zmieszać z solą. Słoninę pokrajać w kostkę (6 mm). Wszystko razem dobrze wymieszać i wyrabiać, dodając stopniowo wodę w takiej ilości, aby została wchłonięta przez masę mięsną. Wyrobionym na jednorodną masę nadzieniem napełniać osłonki i wędzić ok. 1 godz. w gorącym dymie. Po uwędzeniu włożyć do gorącej wody na 20—40 min. Kiełbasę wyjąć, obsuszyć i przenieść do spiżarni.