Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Zupa pomidorowa, zimowa imgp0814.jpg
Zupa pomidorowa, zimowa
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
klaudiszjaSzef Kuchni (905)

Zupa pomidorowa, zimowa

Zimowa, to znaczy nie ze zwykłych pomidorów, tylko puszkowych.

  • Czas przygotowania: ponad godzinę
  • Stopień trudności: Średnie
  • Pora dnia: Obiad
  • Sposób przygotowania: gotowane
  • Liczba porcji: cztery
Składniki:
  • rosół, 2 l
  • krojone pomidory w puszce, 4 szt.
  • cebula granulowana, 1 łyżk.
  • oregano, 0 szczypta
  • bazylia suszona , 0 szczypta
  • oliwa, 1 łyżk.
  • sól, 0 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Zupę pomidorową zimową robię następująco:Najpierw gotuję rosół. Taki klasyczny, na skrzydełkach drobiowych, o jakim pisałam kilka postów wcześniej, więc nie będę pisać po raz drugi. W każdym razie po zagotowaniu rosołu, wyjmuję z niego włoszczyznę i skrzydełka. Następnie dolewam masę pomidorową przygotowaną w trakcie gotowania się rosołu.Masa pomidorowa: 4 puszki pomidorów krojonych (najlepiej różne, tzn. z ziołami, z czosnkiem, z bazylią i zwykła), oregano, sól, suszona cebula, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.Pomidory z puszek wkładam do sporej miski, najlepiej aluminiowej. Dodaję kroplę oliwy z oliwek, oregano, sól i suszoną cebulę. Całość miksuję blenderem na jednolitą masę.Jak wcześniej napisałam, dolewam ją do ugotowanego rosołu i razem zagotowuję, jednak nie wyłączam ognia od razu, tylko gotuję na małym ogniu jeszcze około 5 minut.Podaję z ryżem lub makaronem. Często także z łyżką śmietany. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650