Tekst i zdjęcie: klaudiszja - Szef Kuchni (905) Zupa pomidorowa, zimowaZimowa, to znaczy nie ze zwykłych pomidorów, tylko puszkowych. |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Obiad
Sposób przygotowania: gotowane
Liczba porcji: cztery
rosół, 2 l
krojone pomidory w puszce, 4 szt.
cebula granulowana, 1 łyżk.
oregano, 0 szczypta
bazylia suszona , 0 szczypta
oliwa, 1 łyżk.
sól, 0 szczypta
Zupę pomidorową zimową robię następująco:Najpierw gotuję rosół. Taki klasyczny, na skrzydełkach drobiowych, o jakim pisałam kilka postów wcześniej, więc nie będę pisać po raz drugi. W każdym razie po zagotowaniu rosołu, wyjmuję z niego włoszczyznę i skrzydełka. Następnie dolewam masę pomidorową przygotowaną w trakcie gotowania się rosołu.Masa pomidorowa: 4 puszki pomidorów krojonych (najlepiej różne, tzn. z ziołami, z czosnkiem, z bazylią i zwykła), oregano, sól, suszona cebula, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.Pomidory z puszek wkładam do sporej miski, najlepiej aluminiowej. Dodaję kroplę oliwy z oliwek, oregano, sól i suszoną cebulę. Całość miksuję blenderem na jednolitą masę.Jak wcześniej napisałam, dolewam ją do ugotowanego rosołu i razem zagotowuję, jednak nie wyłączam ognia od razu, tylko gotuję na małym ogniu jeszcze około 5 minut.Podaję z ryżem lub makaronem. Często także z łyżką śmietany.