Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Jabłecznik DSC07093.JPG
Jabłecznik
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
janettejonesKuchcik (100)

Jabłecznik

Przepis znalazłam pod nazwą "słoneczna szarlotka", ale nie lubię tej pogoni za zachodem, więc dla mnie jest to jabłecznik. Równie smaczny :)

  • Czas przygotowania: ponad godzinę
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Przekąska
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: więcej
Składniki:
  • mąka pszenna, 2 szkl.
  • jajka, 1 szt.
  • margaryna, 170 g
  • cukier puder, 3 łyżk.
  • proszek do pieczenia, 1 łyżecz.
  • śmietana, 2 łyżk.
  • kurkuma, 1 szczypta
  • jabłko, 2 kg
  • cynamon, 1 łyżecz.
  • płatki migdałowe, 3 łyżk.
  • bułka tarta , 3 łyżk.
  •  
Sposób przygotowania

Składniki na ciasto (mąka, jajko, margaryna, cukier puder, proszek do pieczenia, śmietana) należy zagnieść, odkroić 1/3 ciasta. Większy kawałek zawijamy w folię spożywczą, spłaszczamy i chowamy w lodówce. Mniejszy kawałek 'doprawiamy' kurkumą, zawijamy w folię i pakujemy do zamrażarki.Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy cynamon i mieszamy.Schłodzoną większą część ciasta trzeba rozwałkować na papierze do pieczenie i przełożyć do blaszki o wymiarach 35/30cm. Teraz tak: ja nie rozwałkowałam tylko rozgniotłam palcami już na blaszce i o troszkę mniejszych wymiarach.Ciasto posypujemy bułką tartą lub kaszą manną (zapobiega to wchłanianiu soku z jabłek), i wykładamy jabłka. Dobrze jest je wcześniej odcisnąć. Na jabłka ścieramy na tarce mniejszy kawałek ciasta i całość posypujemy migdałami.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40-45 minut.Podawać z cukrem pudrem, lub bitą śmietaną. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650