Tekst i zdjęcie: janettejones - Kuchcik (100)

Jabłecznik

Przepis znalazłam pod nazwą "słoneczna szarlotka", ale nie lubię tej pogoni za zachodem, więc dla mnie jest to jabłecznik. Równie smaczny :)

Czas przygotowania: ponad godzinę

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Przekąska

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

Składniki:

mąka pszenna, 2 szkl.

jajka, 1 szt.

margaryna, 170 g

cukier puder, 3 łyżk.

proszek do pieczenia, 1 łyżecz.

śmietana, 2 łyżk.

kurkuma, 1 szczypta

jabłko, 2 kg

cynamon, 1 łyżecz.

płatki migdałowe, 3 łyżk.

bułka tarta , 3 łyżk.

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto (mąka, jajko, margaryna, cukier puder, proszek do pieczenia, śmietana) należy zagnieść, odkroić 1/3 ciasta. Większy kawałek zawijamy w folię spożywczą, spłaszczamy i chowamy w lodówce. Mniejszy kawałek 'doprawiamy' kurkumą, zawijamy w folię i pakujemy do zamrażarki.Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy cynamon i mieszamy.Schłodzoną większą część ciasta trzeba rozwałkować na papierze do pieczenie i przełożyć do blaszki o wymiarach 35/30cm. Teraz tak: ja nie rozwałkowałam tylko rozgniotłam palcami już na blaszce i o troszkę mniejszych wymiarach.Ciasto posypujemy bułką tartą lub kaszą manną (zapobiega to wchłanianiu soku z jabłek), i wykładamy jabłka. Dobrze jest je wcześniej odcisnąć. Na jabłka ścieramy na tarce mniejszy kawałek ciasta i całość posypujemy migdałami.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40-45 minut.Podawać z cukrem pudrem, lub bitą śmietaną.